HCL:IBM Lenovo laptops

(перенаправлено с «HCL/Laptops/IBM»)
Перейти к: навигация, поиск
Laptop.png
Аппаратные средства - Ноутбуки
Acer - Apple - Asus - Compaq - Dell - Digital - ECS - Fujitsu - Gateway - Hitachi - Higrade - HP - IBM/Lenovo - Medion - Micron - Mitac - Mitsubishi - NEC - Panasonic - Samsung - Sony - Toshiba - Zenith - Другие
Localize.png Эта статья содержит фрагменты на иностранном языке. Вы можете помочь переведя её до конца. (cм. руководство по переводу)
Модель SUSE Линукс
/ openSUSE
Release
Поддерживаемое оборудование Пометки:
Видео Звук Локальная
сеть
Беспроводная
сеть
Блютуз Управление
питанием
Другие
A30 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-question.png acpi alright, Irda working, Internal modem found, not shure if working. D-Link Wireless PCMCIA card found, but not working
A31p 9.3 / 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Internal modem working, Irda working
R30 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-checked.png Internal modem not working. Suspend buggy. Not checked external video connection.
R32 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png Icon-checked.png
R40 SLED10 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png Icon-checked.png
R51 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png External video connection not working properly (OK in clone mode). Suspend-to-RAM consumes too much power under ACPI.
R51 10.1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Try pushing the hardware buttons if sound is not working ;-)
R51 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Suspend-to-RAM needs config tweaks to get sensible power drain.
R52 10.1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Video requires x-server download from ATI, see HOWTO.
R60 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Video Bios requires tweaking with 915resolution.
T21 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-checked.png internal modem not working, thinkpad keys not functioning and PCMCIA cards can cause problems as I needed to add "exclude irq 3" in /etc/pcmcia/config.opts to avoid irq 3 conflict during install/boot with 16 bit cards
T22 9.3 / 10.0 final Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-checked.png internal modem does not work
T23 10.0 RC1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png
T30 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png May lock up if Ultra Bay is hot-swaped without Thinkpad management. Had funny DHCP issues, would not resolve name server, but don't believe that's hardware based.
T40 9.3 / 10.0 RC1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-question.png Icon-checked.png apm OK / acpi works, but consumes too much power in suspend2ram
T41 9.3,10.0,10.1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-question.png Icon-checked.png apm OK / acpi works
T40p 9.3,10.1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png
T41p 9.3/10.0/10.1/10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png for suspend see /usr/share/doc/packages/
powersave/README.suspend2ram
T42 9.2,10.0,10.1,10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Added ww2.ati.com/suse/10.2/ installation source for fglrx 8.33 for M10 9600. Have Beryl Xgl working with final xorg 7.2. Suspend to Ram works and finally does not show video corruption at the top of the display upon resume. Bluetooth works fine. Didn't need to configure nvram on OpenSuse 10.2.
T42p 10.0 beta2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png you need kernel-default-nongpl that is not provided Icon-checked.png Icon-checked.png Numlock does currently not work within X. This is a minor issue and should be fixed with beta3.
T43 10.0 RC1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png copy firmware ipw2200 into /lib/firmware not tested Icon-checked.png Installing Linux failed initially since resizing of ntfs partition failed - after complete new installation of Windows XP with IBM recovery CDs and resizing of the ntfs everything worked. Tip: Burn recovery CDs first and don't install grub into the MBR since you'll loose the IBM recovery key function (cf. SuSE Linux & T43)
T43-2668 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Internal modem doesn't work with the default driver, look at http://www.linuxant.com/drivers/
T60 10.1/10.2 Icon-checked.pngneed to install ATI Driver. Straight foward procedure Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.pngmake sure all ipw3945 drivers & firmware (esp. non-oss) selected during install. Otherwise, post install ipw-firmware and ipw3945d packages from non-oss repository or Extras CD. Also, be sure the wireless kill switch is not turned off, it is near the IR port. Icon-checked.png10.2 worked fine Icon-checked.png Will try setting up fingerprint login. Tried installing Suse 9.3: didn't recognise HD. Advanced mini-dock seems to work well (tested parallel, USB, & DVI-D ports). For more on ATI drivers, see ATI driver How-To page for SuSE specific instructions. http://thinkwiki.org/wiki/Installing_opensuse_10.2_on_a_ThinkPad_T60
T60p SLED10, 10.2 Icon-checked.png only vesa or install the ATI Driver. Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png make sure all ipw3945 drivers & firmware (esp. non-oss) selected during install Icon-checked.png Icon-checked.png Note for openSUSE 10.2: You need at least fglrx 8.32 driver to make it work with xorg 7.2
X30 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-question.png Icon-checked.png suspend-to-{disk/ram} both work
X40 9.3 / 10.0 Icon-checked.png to activate external video, use cloning or use the development driver from fairlite Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png for suspend in 9.3 see /usr/share/doc/packages/
powersave/README.suspend2ram
SD Slot not working by default, alpha state kernel patches that have been tested on this laptop are available on http://mmc.drzeus.cx/wiki/Linux/Drivers/sdhci, IR not working
X60 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Installation report
X61s 10.3 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png

[http://wiki.grml.org/doku.php?id=lenovo_x61s Installation report]

Z61m SLED10 / 10.3 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Advanced mini-dock seems to work well (tested parallel, USB, & DVI-D ports). Upgrade process during install handles video drivers for enabling XGL. Slowness issues make this laptop unusable for long term work.
390X-2626 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-question.png pentium 2, tested with 128 MB
600 E 9.2/9.3/10.0/10.1 Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-checked.png APM OK, ACPI not supported by BIOS. Sound requires manual config. Best to have a small dos partition so you can use the IBM dos tools to configure hardware.
600X 10.1 Icon-checked.png Had to select display by hand in SaX after killing X11 repeatedly, also TrackPoint mouse Icon-question.png Icon-checked.png worked with Netgear FA410TX Icon-checked.png IBM High-Rate Wireless LAN PC (PCMCIA) card works and was configured by YAST to use Orinoco_cs driver NotApplicable.png Icon-question.png Did network install of 10.1 thru netgear card, upgrading from purchased 9.0.
G40 10.0 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-checked.png Some versions of G40 don't contain wireless network.
Thinkpad 770E 10.2 Icon-checked.png Icon-cross.png Icon-checked.png Using PCMCIA CNet SinglePoint 10/100 NotApplicable.png NotApplicable.png Icon-checked.png P233MMX, 96MB RAM, 4GB HDD, 1024x768x16-bit Installation was painfully slow - over 24 hours, including updates via broadband. Resultant system is significantly slower than original Windows 2000.
Lenovo 3000 N100 10.1 / 10.2 Icon-checked.png Icon-checked.png external speakers not working Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-question.png Icon-checked.png Ethernet auto-mdi/mdix does not work
Lenovo 3000 G410 11.1 Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Icon-checked.png Wi-Fi (Broadcom 4312) HOWTO - http://www.susegeek.com/networking/fix-bcm4311431243214322-wireless-in-opensuse-111-and-earlier/ NotApplicable.png Icon-checked.png
Обозначения: Icon-checked.png Работает Icon-cross.png Не работает Icon-question.png Не тестировалось NotApplicable.png Неприменимо